Badminton is een sport die het uiterste vergt van de sporter (m/v) zelf, maar ook van de materialen die er worden gebruikt. Hoewel een enkele (oud-)topspeler nog zweert bij een degelijk houten racket, speelt tegenwoordig zelfs de modale clubspeler met de meest geavanceerde rackets. Want het aardige van badminton is ook wel weer dat een fatsoenlijke uitrusting geen kapitalen hoeft te kosten. Als je maar weet waar je op moet letten.
Hier vind je de nodige tips op het gebied van materialen.

Kleding

De kleding die je voor badminton gebruikt dient de volgende eigenschappen te hebben:

de kleding moet het transpiratievocht goed opnemen
je moet je goed kunnen bewegen
de pasvorm van de kleding moet goed zijn na veelvuldig wassen

a. Shirt

Het badmintonshirt is meestal gemaakt van een combinatie van materialen. Het shirt moet het vocht opnemen dat daarna kan verdampen. Een shirt van 100% katoen doet dat uitstekend, maar verliest zijn pasvorm na veel wassen. Een shirt dat van 100% kunststof is gemaakt plakt echter weer op de huid. Vandaar dat meestal voor een combinatie gekozen wordt.

b. Broek (short) / rokje

Ook hier is een gecombineerd materiaal gewenst, daar bij teveel vochtopname de stof kan schuren.

c. Sokken

Een goede sok behoort:

zweet op te nemen
toch voldoende te ventileren
naadloos te zijn
een goede pasvorm te hebben

Is dit niet het geval dan kunnen er blaren, verdikte teennagels en voetschimmel ontstaan. Er zijn tegenwoordig speciaal ontwikkelde synthetische sokken in de handel.

d. Onderkleding

I.v.m. de steungevende functie van het ondergoed moet het materiaal rekbaar zijn, waardoor het percentage kunstvezel naast katoen wel tot 50% kan oplopen. Onderkleding mag niet knellen.

e. Trainingspak

De belangrijkste functie van een trainingspak is het vasthouden van de temperatuur. Trainingspakken worden dan ook vaak gebruikt tijdens de warming-up en tussen de wedstrijden door.
Een trainingspak dient:

een goede pasvorm te hebben
een goede bewegingsvrijheid te bieden.

 

Schoeisel

Goed schoeisel kan veel (badminton-)blessures voorkomen. Verder zijn goede schoenen letterlijk de basis van het voetenwerk.
Schoeisel dient:

een stevig hielgedeelte te hebben. Dit voorkomt enkelblessures.
flexibel te zijn in de voorvoet
enige mate schokken te dempen. Dit voorkomt hiel- en voorvoetblessures.
een goede pasvorm te hebben
ademend te zijn, zodat vocht afgevoerd kan worden.

Aangezien tijdens het badmintonspel veel voor- en achterwaartse bewegingen worden gemaakt dient een schoen stevig te zijn op de neus en de hiel. Een schoen moet ook opgewassen zijn tegen zijwaartse bewegingen. Hiervoor dient er een extra versteviging aangebracht te zijn van de kleine teen tot de middenvoet.

Tips voor het kopen van binnenschoenen (indoorschoenen):

Koop geen schoenen met zwarte zolen. Deze zijn in diverse sportzalen verboden.

Let op een goed beschermde neus van de schoen. Zowel op de bovenkant waar deze verstevigd kan zijn met extra leer of een laag sude, als op de voorkant waar dubbele stiksels aangebracht dienen te zijn.

Let op een sterke hielkap van plastic of glasfiber. Deze zorgt ervoor dat de hiel (en de voet) recht op de schoen blijft staan.

Let op een voetholteversteviging. Dit voorkomt het naar binnen zakken van de voet bij grote krachten op de voet.

Let op de aanwezigheid van enige demping. Er zit vaak een laagje schokdempend materiaal van 2 tot 3 mm onder de voorvoet en de hak. In de wat duurdere modellen zitten vaak air- of gelkussentjes.

Controleer de schoen op genoeg flexibiliteit op het buigpunt tussen de middenvoet en de tenen. De schoen mag echter niet te soepel zijn bij het maken van een zogenaamde uitwring- beweging. Dit in verband met zijdelingse steun.

Let op een goede pasvorm. Koop de schoenen nooit te groot of te klein. Let niet alleen op de lente , mar ook op de breedte van de schoen. Te kleine schoenen knellen je voeten, zodat er likdoorns of blauwe nagels kunnen ontstaan. Te grote schoenen leidt tot schuiven, waardoor blaren kunnen ontstaan.

Koop schoenen aan het eind van de dag. Voeten zijn dan meer gezet, zodat een goede pasvorm gekozen kan worden

Koop de schoenen bij een goede sportzaak.